Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

Ziekteverzuim zonder Wet Poortwachter? Het kan!

Als jij het voor het zeggen had, wat zou jouw oplossing dan zijn voor langdurig zieke werknemers?

Deze vraag laat ik wel eens vallen in gesprekken met zowel werknemers als werkgevers. Eén ding hebben alle antwoorden met elkaar gemeen: niemand zou kiezen voor een systeem zoals dat nu bestaat, waarbij werkgevers tot wel 12 jaar verantwoordelijk zijn voor de loondoorbetaling en de uitkering. Gelukkig zijn er ook alternatieven, zo blijkt. En die zijn positiever én werkbaarder!

Eén van de ondernemers die ik sprak, verwoordde het onlangs mooi. Zij zei: “In Nederland is er een wachttijd van twee jaar voordat je eventueel een WIA-uitkering krijgt. De term ‘wachttijd’ impliceert inactiviteit. Maar niet bij ons bedrijf. Soms moet je op basis van het ziektebeeld concluderen dat een bepaalde functie niet meer past - en daar heb je echt geen twee jaar voor nodig. Onze insteek is: hoe eerder je in actie komt, hoe beter het is voor iedereen.”

Het is geen schokkend andere aanpak. Het is wél een andere mindset: namelijk van reactie naar actie. Bij dit bedrijf wachten ze niet af tot zij volgens de wet in actie moeten komen, maar hier kijken werkgever en werknemer zo snel mogelijk samen naar de beste oplossing. De laatste keer ging het om Johan, een call center medewerker die enorm klantgericht is, maar voor wie de druk van het halen van targets te hoog bleek. Met uitval als gevolg. Ik heb deze zieke werknemer overgenomen en binnen korte tijd een nieuwe functie voor hem gevonden op een commerciële binnendienst. Een win-winsituatie: werkgever blij dat hij van zijn loondoorbetalingsverplichting af is en werknemer blij met zijn nieuwe baan die veel beter bij hem past. En dat alles zonder tussenkomst of bemoeienis van het UWV.

Andere bedrijven gaan nog een stap verder. Die wachten het ziekteverzuim en het gedoe rond de Wet Poortwachter überhaupt niet af en ondernemen voortijdig actie. Zoals een bedrijf waar veel werknemers fysiek zwaar werk verrichten. Weinig mensen in dat beroep halen gezond en wel de pensioengerechtigde leeftijd. Dat weten ze bij dit bedrijf als geen ander. Daarom is hun beleid erop gericht om medewerkers tijdig over te laten schakelen naar ander werk. Dat zien ze overigens niet alleen als hun eigen verantwoordelijkheid, maar ook als die van hun werknemers. Ze maken het onderwerp bespreekbaar en maken samen plannen. Is herplaatsing nodig, dan is De Woensdag deel van de oplossing door de werknemer in dienst te nemen en een nieuwe baan voor hem te vinden. Het resultaat: aanzienlijk lager ziekteverzuim en gelukkigere medewerkers. Want ziekteverzuim doet niemand goed.

Ook hier is sprake van een andere mindset: handel niet vanuit een probleem, maar vanuit een positief perspectief. En neemt u maar van mij aan dat zo’n positieve mindset een gunstige weerslag heeft op uw bedrijf als geheel.

Heeft u ook de ambitie om vanuit een positieve mindset (en zonder Wet Poortwachter!) het ziekteverzuim binnen uw bedrijf te verlagen? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Mail mij via janwillem@dewoensdag.nl of bel 070- 8888063.