Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

Vitale vijftigers en foute keuzes

Heeft u ook de neiging om in een winkel te gaan voor de goedkope variant van een product? De duurdere versie gaat vermoedelijk langer mee, is energiezuiniger en is u mogelijk beter van dienst? Koopt u op de markt ook de 2 bakjes met waterige kleine aardbeien van Spaanse bodem omdat ze samen maar 3 euro kosten? En dat terwijl u eigenlijk wel weet dat de volle rode, mooi gerijpte Hollandse variant zomerkoning (weliswaar anderhalf keer zo duur) veel smaakvoller is?

Mijn vrouw noemt dat 'foute keuzes'.

Een artikel van kleurrijk Aziatisch plastic kan 3x zo goedkoop zijn, maar als je het na 3x moet vervangen omdat het dan al niet meer werkt, ben je uiteindelijk duurder uit. Zo is het ook met arbeidskrachten. Die frisse twintiger lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijke optie. En een schoolverlater hoef je niet zo veel te betalen als de ervaren rot in het vak. Maar als jouw werknemer de deur uit loopt zodra er iets beters voorbij komt, zich ziek meldt terwijl eigenlijk zijn kind ziek is, en op de kast zit bij de minste of geringste kritiek, weet ik wel welke investering de meest duurzame is...

Een paar maanden terug ontving ik Herman bij mij op kantoor. Zijn schouders gebogen. Zijn neus op de grond. 30 jaar werkzaam bij een transportbedrijf, 2 studerende kinderen en een werkgever die hem ondanks zijn lange staat van dienst had bestempeld als 'roestig’. Herman was boventallig verklaard. Niet alleen was hij zijn werkgever te veel. Hij voelde zich ook te veel. Overtuigd dat niemand op hem zat te wachten. Buikpijn van de gedachte zich in te moeten schrijven bij het UWV voor een WW-uitkering.

Teleurgesteld. Maar wel ervaren, stipt en betrokken. Een echte vakman! Ik ben overtuigd dat dat laatste is wat we in deze tijd missen. Marianne Zwagerman gaf eerder een vurig pleidooi over het belang van vakmensen in onze ‘snelle’ maatschappij.

Waarom dan deze vitale vijftiger schofferen? Ik hoor u al denken ‘te duur’, ‘te langzaam’ of ‘te weinig aanpassingsvermogen’ en ‘geen recente diploma's'. Ik zie alleen maar kansen en gelukkig steeds meer mensen met mij. Ik durf met Herman die sprong in het diepe wel aan. Ik neem hem van u over. Ik ga een arbeidsovereenkomst met hem aan.

Gelukkig begint Herman zelf inmiddels ook in te zien dat die sprong helemaal zo diep niet is. Hij heeft een scheiding overleefd, een faillissement van een eerdere werkgever, week ooit van het rechte pad af en kwam er voor altijd weer op, heeft al op alle mogelijke routes gereden en te midden van het chauffeursgeweld uit 'lage loonlanden', valt hij op.

Hij kan relativeren. Loopt niet in zeven sloten tegelijk. En hij heeft een hoofd vol onbetaalbare kennis. Zijn hoofd is zijn TomTom. Routes, procedures, regelgeving, rijtijden, handigheidjes…Hij kent ze allemaal. Je krijgt Herman niet gek.

Ik heb Herman bij ons in dienst genomen, heel intens met hem samengewerkt en hem visie en vertrouwen gegeven. Er is weer toekomst. Samen hebben wij zijn grootste drijfveren op een rijtje gezet en een effectief loopbaan traject gevolgd. Werkgevers gevonden en enthousiast gekregen.

Het eerste gesprek bij een landelijke vervoerder heb ik voor hem ingepland. Die afspraak staat. Met een glimlach en opgeheven hoofd loopt hij de deur uit. Hoezo boventallig? Boven Jan!

Ik ben ervan overtuigd dat een ‘tekort’ aan goede arbeidskrachten niet bestaat. Ze zijn er genoeg. We moeten het alleen durven om mensen een nieuwe kans te geven. Om, om in de termen van de markt te blijven, te kiezen voor die gerijpte appel met dat ‘butsje’, die als je er eenmaal je tanden inzet, ontzettend smaakvol blijkt te zijn.

Heeft u ook een Herman of een Marjolein op de loonlijst? Of zit u gevangen in een eindeloos re-integratie-traject? Neem dan contact op met mij om de mogelijkheden te bespreken! www.dewoensdag.nl of janwillem@dewoensdag.nl 070- 8888063

P.S: Tijdens het event Focus op Flow op 22 november 2018 verzorg ik een workshop over dit onderwerp en er zijn nog andere prikkelende presentaties. Wat was als werkgever jouw meest grappige, memorabele of dure ‘foute keuze'? Laat het me weten in een reactie op deze blog. De meest opvallende inzending ontvangt een vrijkaart voor zichzelf en een gast!