Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

Arbeidsongeschikt of functieongeschikt? Een wereld van verschil!

In mijn omgeving zie ik veel ondernemers in het MKB worstelen met de uitvoering van de WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten). Als werkgever heeft u een loondoorbetalingsverplichting gedurende 2 jaar en u bent ook nog eens 10 jaar lang verantwoordelijk voor terugkeer naar werk. Zou het niet heerlijk zijn als u daar niets meer mee van doen heeft?

Het idee achter de WGA is om mensen die langdurig ziek zijn, binnen 2 jaar weer aan het werk te krijgen. Daarom bent u als werkgever verplicht om in het tweede jaar te starten met een re-integratietraject. Hiervoor huren veel ondernemers een externe partij in. Dat kost veel geld, overigens zonder garantie op succes. Want in de praktijk zitten veel werknemers na 2 jaar nog steeds ziek thuis, zonder zicht op werk. Een situatie waar echt niemand beter van wordt.

Dit probleem ontstaat omdat iemand die langdurig ziek is, nogal eens gezien wordt als ‘arbeidsongeschikt’. Een secretaresse met langdurige rsi-klachten kan haar werk wellicht niet meer uitvoeren. Dat maakt haar misschien wel functieongeschikt, maar niet arbeidsongeschikt. En dat is een groot verschil! Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze secretaresse wel meer in haar mars heeft.

Omdat de wet WGA een extern re-integratietraject pas in het tweede jaar verplicht stelt, wachten veel werkgevers daarmee tot het tweede jaar. Dat werkt een ander probleem in de hand: hoe langer iemand ziek thuis zit, hoe kleiner de kans wordt dat hij of zij weer aan het werk gaat. Is duidelijk dat uw zieke werknemer zijn eigen functie niet meer uit zal kunnen voeren? Help hem of haar dan zo snel mogelijk aan ander werk. U bespaart uzelf hiermee een kostbaar en intensief re-integratie traject en veel gedoe met het UWV.

Iemand snel aan ander werk helpen klinkt makkelijker dan het is. Dat begrijp ik ook wel. Maar ik bied u ook een oplossing hiervoor. Ik neem uw zieke – en dus in feite functieongeschikte – werknemer in dienst. Daarmee bent u in één keer van uw loondoorbetalings- en re-integratieverplichting binnen de WGA af. Ik ga vervolgens samen met uw voormalige werknemer bekijken wat hij/zij nog wél kan en vooral: wat hij/zij nog wél wil.

De secretaresse is bij mij dus ook niet ziek of arbeidsongeschikt, maar beschikbaar voor/ op zoek naar een nieuwe functie. En dat voelt heel anders. Vanuit deze positieve instelling regelen wij met ons grote netwerk een nieuwe baan voor haar – en daarmee perspectief op de toekomst.

De secretaresse bestaat overigens echt en werd bedrijfsleider in een restaurant. Gunt u uzelf en uw werknemer ook een positieve toekomst? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken! Mail mij via janwillem@dewoensdag.nl of bel 070- 8888063.