Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

HR, stop met het meten met twee maten

Wat zou jij doen als je al lange tijd met ziekteverzuim thuis zit, omdat je niet meer in staat bent je eigen werkzaamheden uit te voeren of omdat je ongeschikt bent geworden voor je huidige functie? Zou je dan gelaten de twee jaar ziek thuis blijven en de wachttijd uitzitten? Wachten tot je naar de WIA-keuring mag? Of zou je liever zelf in actie komen en bij De Woensdag aan de slag willen gaan zodat je een baan vindt die past bij wat je nog kunt doen? Wat zou jouw keuze zijn?

Deze vragen stel ik geregeld aan HR-managers als we praten over de aanpak van langdurig ziekteverzuim. Bijna altijd antwoordt de HR professional dat hij of zij zeker niet zou wachten op wat de bedrijfsarts, de verzekeringsarts, de re-integratiespecialist, de casemanager, de leidinggevende, of wie dan ook voor hun in petto heeft. Zij zeggen dat ze liever zelf de regie pakken en alles op alles zouden zetten om uit die uitzichtloze situatie te komen.
Opvallend is, dat deze zelfde HR-professionals een andere mening toegedaan zijn als het om de werknemers in hun bedrijf gaat. “Werknemers die al een jaar thuis op de bank zitten zijn lastig tot actie aan te zetten”. “Ze zijn vooral ‘ziek’ en stellen zich afhankelijk op van Spoor 1 en Spoor 2”. “Ze kunnen onvoldoende overzien waar ze ja tegen zeggen als ze kiezen voor een nieuw perspectief bij De Woensdag”. “Onze mensen gaan nooit de zekerheid van een vaste baan opgeven om bij jullie een leukere en beter passende baan te vinden om hun loopbaan te vervolgen”. “Wat als het nou niet lukt?”.

Wacht even. Je zou jezelf wel een nieuwe baan bij De Woensdag gunnen, maar voor je eigen medewerkers denk je dat het niet werkt en dus bied je deze mogelijkheid niet eens aan?

Wat mij opvalt is dat er bij HR vaak gedacht wordt voor de medewerkers - alsof deze mensen zelf niet weten wat goed voor hen is. Integendeel: ze zijn prima in staat om zelf te bepalen wat ze wel willen en wat niet. HR heeft de taak om het beste uit medewerkers te halen. Ook als de beste optie buiten het eigen bedrijf ligt. En ik weet uit ervaring: de meeste mensen die in een situatie beland zijn van langdurig ziekteverzuim willen uit die neerwaartse spiraal van regelgeving, protocollen, dossiers en gesprekken. Zij willen helemaal geen twee jaar thuis wachten of WIA. Ze begrijpen ook maar al te goed dat de kans bestaat dat hun werkgever na twee jaar ziekte ontslag gaat aanvragen, waardoor de zekerheid van een vast dienstverband verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vastgelopen medewerkers willen bovenal een positief vooruitzicht. Zij willen een nieuwe kans!

Bij De Woensdag geven we uw medewerker die kans. De eerste stap is dat we hem of haar weghalen uit de omgeving waar geen toekomstperspectief meer is en bij ons in dienst nemen. Vanaf dat moment waarderen, beoordelen en stimuleren we iemand op wat hij of zij nog wél kan. En wil! We geven uw medewerker alle begeleiding om zijn of haar loopbaan elders te vervolgen. In een andere functie, een andere setting, bij een andere werkgever. We kijken niet beperkingen maar naar mogelijkheden, naar wat de medewerker wél kan. Dat ervaren mensen als positief, als een verademing. Want uiteindelijk wil iedereen gewaardeerd worden om wat hij kan, in plaats van afgerekend worden op wat hij niet kan. Dat geldt voor HR professionals en voor alle andere medewerkers in uw bedrijf.

Welk toekomstperspectief bent u bereid uw vastgelopen medewerker te geven? Ziektewet, WGA, WW of ander, passend werk? Goed werkgeverschap vergt dat u het beste doet voor uw medewerkers. En als dat ook nog zonder financieel risico en zonder reputatierisico kan, wat houdt u dan nog tegen om zo’n medewerker die nieuwe kans te geven die u uzelf ook zou gunnen?

Heeft u ook medewerkers in dienst die in een andere omgeving beter tot hun recht zouden komen? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Mail mij via janwillem@dewoensdag.nl of bel 070- 8888063.