Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

80% van het langdurig ziekteverzuim is niet medisch – kies dan ook voor een andere aanpak

Een rondje langs verschillende Arbodiensten bevestigt wat wij in de praktijk zien: 80% van het langdurig verzuim is ‘situationeel’. Dat wil zeggen dat iemand niet vanwege een ziekte, maar door bepaalde omstandigheden (situaties) niet in staat is om zijn of haar werk te doen. Dat vergt een andere aanpak dan een medisch protocol. De resultaten laten zien dat dat zorgt voor aanzienlijk korter verzuim en lagere kosten voor de werkgever.

Wanneer is er sprake van situationeel verzuim?

Bij situationele arbeidsongeschiktheid voelen mensen zich door bepaalde situaties niet in staat om te werken. Dat kan komen door privé-situaties (echtscheiding, financiële problemen) of door situaties op het werk, zoals een conflict met de leidinggevende, pesten door collega’s, een langere reistijd na verhuizing van de werkplek, stress vanwege te hoge (of te lage) werkdruk, of omdat iemand niet meer geschikt is voor zijn of haar functie.

Maak iets niet medisch als het niet hoeft

De huidige wet- en regelgeving is vooral gericht op medisch ziekteverzuim. Dat betekent dat iemand die ruzie heeft met zijn of haar leidinggevende of niet meer geschikt is voor zijn of haar functie, bij de bedrijfsarts terechtkomt. Daar treedt het medische circus in werking voor iets wat eigenlijk niet medisch is. Voor je het weet, krijg je met de Wet Poortwachter te maken en ben je als werkgever en werknemer 104 weken (onnodig!) met elkaar aan het touwtrekken. Plus: de bedrijfsarts heeft beroepsgeheim. Dat maakt het extra moeilijk om met een werknemer te praten over waar het nu écht over gaat.

Die ene vraag…

Als de reden voor het verzuim situationeel is, dan is dat vaak wel bekend. Toch zien we dat leidinggevenden werknemers zelden de vraag stellen: ‘Ben je hier nog op je plek?’ En leidinggevenden zouden zichzelf ook vaker de vraag kunnen stellen of zij met een werknemer door willen. Stel die vraag, er is niets mis met open en eerlijk tegen elkaar zijn! Misschien is de uitkomst dat jullie (al dan niet) gezamenlijk constateren dat iemand niet meer past in zijn of haar huidige functie. Dat is geen schande. Het vraagt alleen om andere actie dan thuis gaan zitten en praten met de bedrijfsarts. Ziekteverzuim lost hier niets op. Sterker nog, de drempel om terug te keren naar het werk zal alleen maar hoger worden.

Aangenaam afscheid nemen: het kan!

Tijden, mensen en omstandigheden kunnen veranderen. Is duidelijk dat werkgever en werknemer geen gezamenlijk toekomstperspectief meer hebben? Blijf dan niet via ziekteverzuim nog een jaar, of uiteindelijk 104 weken aan elkaar vastzitten, maar kies voor werk dat wél past. Kan dat niet binnen de eigen organisatie, neem dan afscheid van elkaar. Dat klinkt hard, maar dat kan ook op een aangename manier. Namelijk via De Woensdag. Wij nemen een werknemer per direct bij ons in dienst. Iemand gaat dus van werk naar werk. Daarmee lossen we direct twee problemen op: de werkgever heeft geen loondoorbetalingsverlichting meer en de werknemer verlaat een situatie die uitzichtloos dreigt te worden.

Niet meer verzuimen, en dan?

Eenmaal uit het ziekteverzuim bij de vorige werkgever, gaan we bij De Woensdag kijken naar wat iemand nog wél kan en wil. Met zorgvuldige begeleiding leiden we iemand dan toe naar werk dat wél past, naar werk dat energie geeft in plaats van kost, naar werk dat gericht is op kansen en mogelijkheden in plaats van belemmeringen en bedreigingen. Maar liefst 80% van het langdurig verzuim is situationeel. Gaat het om situationeel verzuim, dan is Wet Poortwachter, UWV, de WW of de WIA zelden de beste oplossing. Een nieuwe, passende baan via De Woensdag wel. Daar wordt iedereen gelukkiger van.