Jan Willem de Rouw
Eigenaar/directeur

Re-integratie, je zou er toch doodziek van worden!

Ik stel u voor aan Jacqueline. Jacqueline werkt in de zorg. Na 24 jaar zwoegen zijn haar knieën versleten. Ze zit nu al een aantal maanden thuis op de bank. Echt herstel zit er niet in; ze zal ermee moeten leren leven, aldus de specialist. Van thuis zitten wordt ze ongelukkig en bovendien mist ze de bewoners en haar collega's. Desondanks ziet ze op tegen de vele uren staan en lopen en realiseert zich dat terugkeer in haar oude beroep niet meer mogelijk is.

Onder druk van de Wet Verbetering Poortwachter wil haar werkgever echter dat zij 'een tandje harder loopt' dan eigenlijk goed voor haar is. Het is niet goed voor de knieën van Jacqueline, maar het verzorgingstehuis voelt de hete adem van het UWV in de nek. Zij vragen een arbeidsdeskundig onderzoek aan. Dat is goed voor het dossier.

Een extern re-integratietraject; onderzoeken (dus bij een andere werkgever) wordt ook al ingezet. Zo kunnen zij in ieder geval laten zien dat zij er alles aan gedaan hebben om Jacqueline weer volledig op de been te krijgen 😉.

Jacqueline wil wel, maar kan niet. Telkens als zij bijvoorbeeld boodschappen moet doen, merkt ze de belasting aan haar knieën en moet ze minstens een uur bijkomen op de bank. Jacqueline wordt er diep ongelukkig van. De route terug naar werk wordt volledig geforceerd, omdat de werkgever zich in wil dekken tegen een dure sanctie van het UWV (mocht Jacqueline na twee jaar een WIA aanvraag moeten indienen).

De zinloosheid van peperdure extra interventies ter indekking tegen een loonsanctie van het UWV. Bij niet voldoende actie is de consequentie namelijk dat de werkgever een jaar langer loon c.q. ziektegeld moet doorbetalen aan Jacqueline. Dat 'niet voldoende actie' is een volkomen abstract begrip, dat vooraf amper voorspelbaar is. Dus trekken werkgevers alles uit de kast om het dossier te vullen met acties. Kosten noch moeite wordt gespaard. Of het bijdraagt aan het herstel van Jacqueline is van ondergeschikt belang. Als het dossier maar klopt.

De re-integratie schiet het doel volledig voorbij! Is de baan waar Jacqueline zoveel plezier aan beleeft voor haar nog wel toekomstbestendig? Is het reëel om van Jacqueline te verlangen dat zij nog minstens 15 jaar ditzelfde werk blijft doen? Met alle medische gevolgen en kosten van dien?

Een snelle rekensom van de schadelast maakt een totaal van ca. € 113.000 tot nu toe. Die schadelast wordt eerder groter dan dat die af zal nemen. Haar knieën zullen immers niet meer herstellen en als dit zo voortduurt zit Jacqueline binnenkort in de uitkering. En wie moet dat betalen????

Maar wij zijn met zijn allen toch geen slaafse volgers van het systeem!! Het arbo-budget van werkgevers is niet ruim. Het geld kan maar één keer uitgegeven worden. Is duurzame inzetbaarheid een vergeten missie? Er is een schreeuwend tekort aan (gezonde) medewerkers. Jacqueline is zondermeer geschikt om te werken, maar niet in dát werk waarbij ze veel moet staan en lopen..

Had dat bedrag veel eerder geïnvesteerd in externe mobiliteit en Jacqueline was nu al lang aan het werk als receptioniste of als gezondheidscoach in het wijkcentrum. In de voorbije maanden had zij zich de theorie zonder enige moeite al lang eigen gemaakt. Géén re-integratie traject, géén gedoe met het UWV, géén papieren rompslomp, geen ziek uit dienst melding, geen langslepende verhoging van de WHK premie.

Van risicoanalyse naar plan van aanpak, van functionele mogelijkheden lijst naar deskundigen-oordeel, van eerstejaarsevaluatie naar een duister tweede spoor.

Je zou er toch doodziek van worden!

Bespaar uzelf en Jacqueline alle frustratie en help haar naar plezierig werk met een toekomst.

Heeft u ook een dossier van Jacqueline of misschien wel van Herman of van Samira?

Zullen wij dan eens een kop koffiedrinken samen? Jan-Willem de Rouw 06-29099000 www.dewoensdag.nl

P.S: Tijdens het event Focus op Flow op 22 november 2018 verzorg ik een workshop over dit onderwerp en er zijn nog andere prikkelende presentaties. Wat was als werkgever uw meest memorabele ervaring met het re-integratie traject? Laat het me weten in een reactie op deze blog. De meest bijzondere inzending ontvangt een vrijkaart voor zichzelf en een gast!